Thursday, December 30, 2021

Šokolaadi bumerang

 Jõulupühadel maal tegi ema minu ja mu venna kunagist lemmikkooki, mille nimi on šokolaadi bumerang, aga meile vennaga meeldis ikka öelda lihtsalt pruun kook. Kui väiksed olime, siis ikka alati ema tegi seda meile sünnipäevadeks ja pühadeks, sest me muid kooke ei tahtnud. Kui tehtigi mõnda muud kooki, siis keegi ikka ütles pärast, et oleks võinud pruuni kooki ka teha.



No igastahes ma ise seda kunagi teinud polnud ja nüüd pärast 2021 ühist perejõulupidu koju jõudes, otsustasin ka selle tegemise ära proovida.


Retsept

Põhi:

150 gr jahu

150 gr võid (sulatada)

2 tl küpsetuspulbrit

0,5 klaasi suhkrut

2 spl kakaod

Pähkleid

Vanilje maitseainet

0,5 tl soola

2 muna

2-3 spl piima


Kreem: 

1 klaas tuhksuhkrut

1 spl kakaod

0,5 klaasi sulavõid

1 tl lahustuvat kohvi

Pähkleid

Vanilje maitseainet

2-3 munarebu


Juhend: Põhja tegemiseks sulatada või, segada kokku kuivained ja seejärel lisada need sulavõile. Lisada muna ja piima. Piima lisada tunde järgi. Tainas peaks tulema pehme ja kreemjas. Väga vedel ega liiga tihke pole hea. Pählid lisasin tükeldatuna viimasena. Mina kasutasin põhjas sarapuupähkleid, aga võib omal vabal valikul pähkleid panna. Pudistasin koogivormi põhja kookoshelbeid ja seejärel kallasin taigna vormi. Küpsetasin 200 kraadi juures. 

Samal ajal kui põhja ahju küpsema panin, tõstsin ahju põhja metallkausiga mandlid, mida kavatsen panna kreemi sisse, et mandleid ahjus veidi röstida.

Kreemi tegemist alustasin või sulatamisega. Kasutasin 75 gr võid. Kui või oli sulanud ja veidi jahtunud liasin ülejäänud kreemi koostisosad. Tuleb päris palju segada kuni kreem muutub heledaks ja on korralikult vahustunud tuhksuhkru jahvatasin ise nõukaaegse veskiga. Lõpus lisasin tükeldatud mandlid, aga mandlie asemel võib ikka muid pähkleid ka kasutada. Kreemi saab pühja peale panna alles siis kui põhi on jahtunud, muidu sulab kreemist või välja.



Minu kook tuli seekord veidi ebamäärase kujuga, kuna kasutasin liiga suurt koogivormi. Maitse oli ikkagi hea. Ja muide, mulle maitseb kook kõige rohkem järgmisel päeval, siis ta on täpselt õigeks muutunud.

T.




No comments: